BIBLIOGRAFIE | activitati pastoral-misionare |activitate publicistica |galerie foto |
PS SA IUSTINIAN CHIRA
ARHIEPISCOPUL MARAMURESULUI SI SATMARULUI
Prea Sfintitul Justinian Chira s-a nascut la 28 mai 1921, in satul Plopis din judetul Maramures, dintr-o familie de tarani evlaviosi, la botez, primind numele de Ioan.
A urmat scoala primara in satul natal (1928-1934). Intre 1934-1941 a fost retinut acasa de parinti pentru sprijin in gospodarie, apoi a urmat doi ani cursurile Liceului ortodox de baieti „Simion Stefan" din Cluj. Manat de dragostea de a-L sluji cat mai bine pe Dumnezeu, s-a dus la Manastirea „Sf. Ana" din Rohia, ca frate de manastire in 12 martie 1941, tuns in monahism sub numele de Justinian (in 1942).
La 15 august 1942 a fost hirotonit diacon, iar la 17 aprilie 1943 preot la Manastirea Rohia de catre P.S. Nicolae Colan Episcopul Vadului, Feleacului si Clujului. Intre 22 noiembrie 1942 10 martie 1943 este incorporat, in ciuda hainei clericale in armata maghiara la Miscolt. In imprejurarile istorice dramatice dintre 1940-1944, monahii din Manastirea Rohia traiau intr-o infrigurata nadejde: eliberarea tarii si a Transilvaniei. In zorii in care aceasta speranta devenea o certitudine, este numit staret la Rohia tanarul ieromonah, in varsta de 23 de ani, Iustinian Chira, care avea sa conduca acest sfant locas, aproape 30 de ani; una din cele mai indelungate si rodnice staretii.
Sarbatorirea hramului manastirii, la 15 august 1944, s-a desfasurat intr-o atmosfera sufleteasca nemaiintalnita. Episcopul Nicolae Colan, intelept si inflacarat patriot, a slujit cu mare fast, reaprinzand sperantele eliberarii in sufletele credinciosilor.
Obstea monahala era alcatuita din 7 persoane, dintre care 5 foarte tineri, Episcopul Nicolae Colan i-a incurajat, afirmand: “Suntem convinsi ca ….Se va forma aici un focar de viata duhovniceasca demna de traditia manastirilor ramanesti”. Viziunea a fost pe deplin confirmata.
Noul staret, a stiut sa reinvie viata monahala dupa regulile stabilite de intemeietorii monahismului ortodox. In cei aproape 30 de ani de staretie, Bunul Dumnezeu l-a ajutat sa realizeze lucruri minunate atat pe plan duhovnicesc, cat si pe plan edilitar-gospodaresc. El a statornicit ca temelie a vietii si trairii duhovnicesti vechile reguli vasiliene ale monahismului: munca, rugaciunea si studiul.
Obstea Manastirii Rohia- 1959
Obstea Manastirii Rohia- 1980
Staretul Iustinian Chira s-a preocupat indeaproape de formarea unor vietuitori statornici si cu dragoste de manastire, ingrijindu-se de pregatirea lor intelectuala. A formulat si cateva reguli de viata manastireasca, dintre care amintim:
1) Sa nu se primeasca frati din alte manastiri (principiul statorniciei);
2) Sa nu fie primiti cei ce veneau cu gandul de a-si face o situatie sau fugeau de raspundere in fata vietii, ori in fata muncii, intrucat asezamantul cerea -zdroaba calugareasca- (regula muncii);
3) Sa nu fie primiti sentimentalii sau deceptionatii (regula vocatiei );
4) Sa fie primiti numai oameni sanatosi, din familii cinstite, serioase si respectate in satul lor (regula credintei, a caracterului si a testarii sociale).
Toate aceste reguli impuneau o solutionare riguroasa a credinciosilor dornici de viata monahala. De aceea, dupa 1944, s-a format la Rohia o obste noua, cu tineri din satele din jurul manastirii, vrednici, statornici, legati de manastire si de poporul de aici. Studiile si le-a completat ulterior, fiind absolvent al Seminarului Teologic din Cluj Napoca si al Institutului Teologic de Grad Universitar din Sibiu.
Pentru meritele sale in conducerea manastirii, la propunerea P.S. Teofil al Clujului, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane i-a conferit, in anul 1967, rangul de arhimandrit, iar in anul 1973 a fost ridicat la rangul de arhiereu, fiind ales episcop-vicar la Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului.
In septembrie 1990 a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului, fiind instalat la 11 noiembrie 1990. In aceasta calitate initiaza reorganizarea de curand reinfiintatei Episcopii a Maramuresului si Satmarului. In acest scop a cerut infiintarea postului de episcop - vicar pe seama Episcopiei Maramuresului si Satmarului, post in care l-a propus pe arhimandritul Justin Hodea, staretul Manastirii "Sfanta Ana" - Rohia, care devine astfel P.S. Justin Sigheteanu. A depus stradanii pentru infiintarea uni Seminar Teologic la Baia Mare, municipiu resedinta episcopala si pentru infiintarea Sectiei de Teologie Ortodoxa la Universitatea de Nord din Baia Mare.
Ca episcop-vicar la Cluj a desfasurat o bogata activitate misionar-pastorala, administrativ-gospodareasca si culturala.
A rectitorit Episcopia Maramuresului si Satmarului, pe care o conduce pana azi, a sfintit sute de biserici, a rostit mii de cuvantari, multe din ele fiind inregistrate si pastrate in audioteca Eparhiei. Tine un jurnal permanent cu insemnari, cugetari si evenimente din viata Bisericii care a depasit 130 volume in manuscris. A pus piatra de temelie la peste 80 de biserici noi, s-au infintat inca trei protopopiate noi - cel de Viseu, de Chioar si Oas. Numarul preotilor Eparhiei Maramuresului a crescut de la 325 la 560 - deci s-au inmultit numarul parohiilor sau au fost numiti mai multi preoti la acelasi altar. Ca arhiereu a hirotonit peste 300 de preoti atat in calitate de episcop vicar la Cluj, cat si ca eparhiot la Maramures. Fata de patru manastiri cate erau in 1992 astazi in Eparhia Maramuresului si Satmarului exista peste 30 de manastiri si schituri - cele mai multe cu realizari dintre cele mai frumoase, biserici noi, case monahale, adevarate ansambluri manastiresti.
In decursul vremii a colaborat la diferite publicatii bisericesti si laice intre care amintim: -Viata Ilustrata", -Renasterea", -Tribuna Ardealului", -Telegraful Roman", -Mitropolia Ardealului", -Mitropolia Banatului", -Indrumatorul bisericesc" - Sibiu, Indrumatorul pastoral" - Alba-Iulia, a editat Indrumatorul bisericesc" - Cluj-Napoca (1978-1989); a initiat si editeaza foaia eparhiala -Graiul Bisericii Noastre" - Baia Mare.
Intre lucrarile sale de seama pomenim: Darurile Bisericii, Cluj-Napoca, 1983, 255 p., si Viata Maicii Domnului, Cluj-Napoca, 1986, 212 p.
ACTIVITATI PASTORAL-MISIONARE
1. Funerariile Prea Fericitului TEOCTIST
2. Canonizarea solemna, de la Gledin, Protopopiatul Bistrita, a Sfantului Pahomie.
3. Slujba de sfintire a bisericii din parohia Leordina - centru.
4. Programul ierarhilor
De ziua înmormântarii Patriarhului Teoctist Guvernul României a declarat zi de doliu national. Drapelul de la institutiile importante a fost arborat în berna iar posturile publice de radio si televiziune au transmis slujba înmormântarii si au avut programe speciale.
Vineri 3 August a.c. la Catedrala Patriarhala din Bucuresti au avut loc funerariile Prea Fericitului TEOCTIST Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Slujba de înmormântare a fost prezidata de Sanctitatea Sa BARTOLOMEU I Patriarhul Constantinopolului. Toate Bisericile Ortodoxe surori au trimis delegatii si mesaje de condoleante. De asemenea, Vaticanul a trimis o delegatie în frunte cu Eminenta Sa Cardinalul Walter Kasper responsabil de relatiile ecumenice. La funeralii au participat si autoritatile Statului Român: Presedintele Traian Basescu, Premierul Calin Popescu Tariceanu, Presedintele Senatului Dl. Nicolae Vacaroiu, fostii Presedinti ai României Ion Iliescu, si Emil Constantinescu. Alteta Sa Regala Principele Radu si Principesa Margareta si alte personalitati publice.
Slujba de înmormântare s-a oficiat în Catedrala Patriarhala iar în jurul sicriului patriarhului a fost prezent întreg Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române - deci si Ierarhii nostrii P.S. JUSTINIAN al Maramuresului si Satmarului si P.S. IUSTIN Sigheteanul.
Dupa slujba de prohodire a avut loc procesiunea de înconjurare a Catedralei Patriarhale cu sicriul patriarhului purtat de Ierarhi, în dangat de clopot, multimea de credinciosi (aproximativ 10 000) au asistat cu lacrimi în ochi la ultimile momente ale Patriarhului petrecute în mijlocul nostru, dupa care sicriul a fost depus în cripta din Catedrala Patriarhala alaturi de osemintele Patriarhilor Miron, Nicodim si Iustin.
La coborârea în cripta s-au tras 21 de salve de tun, deoarece Patriarhul României este al cincilea demnitar al statului Român.
Întreaga lume crestina a deplâns pierderea Întâistatatorului Bisericii Ortodoxe Române, ca unul ce a avut o activitate rodnica si prestigioasa si o deschidere ecumenica de exceptie.
Patriarhul TEOCTIST a fost primul Patriarh care împreuna cu Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a invitat pe Papa Ioan Paul al II – lea sa viziteze România si Biserica Ortodoxa Româna, lucru care s-a concretizat prin vizita istorica din luna mai 1999, prima vizita a unui Papa de la Roma într-o tara majoritar ortodoxa dupa schisma din 1054.
Biserica Ortodoxa Româna este în doliu timp de 40 de zile. În acest rastimp în toate bisericile din România, deci si din Eparhia Maramuresului si Satmarului, se vor face ectenii, rugaciuni si parastase pentru odihna Patriarhului, iertarea pacatelor lui si vesnica lui pomenire!
Întru fericita adormire, vesnica odihna fa Doamne sufletului adormitului întru fericire TEOCTIST Patriarhul României – Parintele nostru mutat dintre noi si-i fa lui Doamne vesnica pomenire!
Baia Mare - 7 august 2007
Duminica 29 iulie P.S. Justinian al Maramuresului si Satmarului, P.S. Iustin Sigheteanul si ca oaspete de seama I.P.S. Mitropolit Iosif al Europei Occidentale si Meridionale au savârsit slujba de sfintire a bisericii din parohia Leordina – centru.
Parintele Gheorghe Dumitrean preotul acestei parohii a restaurat biserica integral prin pictarea ei în tehnica fresca, prin schimbarea iconostasului si mobilierului si orânduirea Sf. Altar dupa traditia si rânduiala ortodoxa.
Pentru vrednicia acestor importante lucrari si tinuta sacerdotala aleasa, Preotului Gheorghe Dumitrean i-a fost oferita distinctia „Crucea Patriarhala” aprobata de Prea Fericitul Teoctist la propunerea Ierarhilor Episcopiei Maramuresului si Satmarului.
Participarea P.S. Sale Iustinian Chira la canonizarea solemna, de la Gledin, Protopopiatul Bistrita, a Sfantului Pahomie.
Itinerar pastoral pe luna Mai al
†P.S. IUSTINIAN CHIRA
Episcop al Maramuresului si Satmarului
Duminica 13 mai - Parohia "Inaltarea Domnului" - Baia Mare
Joi 17 mai - Baia Mare
Duminica 20 mai - Parohia Satu Nou de Jos - Protopopiatul Baia Mare
Luni 21 mai - Manastirea Budesti - Protopopiatul Sighet
Duminica 27 mai - Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Baia Mare
Luni 28 mai - Manastirea Suciu de Sus - Breaza, Protopopiatul Lapus
Itinerar pastoral pe luna Iunie al
P.S. IUSTINIAN CHIRA
Episcop al Maramuresului si Satmarului
Joi 7 iunie - Participa la Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, prezidat de I.P.S. Bartolomeu, la Manastirea Nicula.
Duminica 10 iunie - Liturghiseste si predica la Manastirea " Nasterea Maicii Domnului" - Lapusul Romanesc, Protoieria Lapus, cu ocazia celui de-al doilea hram.
Vineri 15 iunie - Participa la festivitatile de incheiere a anului scolar la Seminarul Teologic Ortodox "Sfantul Iosif Marturisitorul" din municipiul Baia Mare.
Duminica 17 iunie - Liturghiseste si predica la Manastirea " Sf. Nicolae" Baia Borsa, Protoieria Viseu
Marti 20 si miercuri 21 iunie - Participa la lucrarile Sfantului Sinod al B.O.R. la Resedinta Patriarhala din Bucuresti
Duminica 24 iunie - Cu ocazia sarbatorii " Nasterea Sf. Ioan Botezatorul" participa la hramul Manastirii Scarisoara Noua, Protoieria Carei
Vineri 29 iunie " Sf . Apostoli Petru si Pavel" - Patroneaza hramul Manastirii Bixad, Protoieria Oas
Sambata 30 iunie " Soborul Sf. 12 Apostoli" - Patroneaza hramul Manastirii Barsana, Protoieria Sighet
ACTIVITATE PUBLICISTICA
In decursul vremii a colaborat la diferite publicatii bisericesti si laice intre care amintim:- "Viata Ilustrata",
- "Renasterea",
- "Tribuna Ardealului",
- "Telegraful Roman",
- "Mitropolia Ardealului",
- "MitropoliaBanatului",
- "Indrumatorul bisericesc" - Sibiu,
- "Indrumatorul pastoral" - Alba-Iulia,
- a editat "Indrumatorul bisericesc" - Cluj-Napoca (1978-1989);
- a initiat si editeaza foaia eparhiala "Graiul Bisericii Noastre" - Baia Mare, cotribuind decisiv la aparitia calendarului eparhial.
A publicat urmatoarele lucrari:
- Viata Precuratei Fecioare Maria, Editura Episcopiei Ortodoxe Romane, Cluj, 1948;
- Darurile Bisericii, Editura Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane, Cluj Napoca, 1983;
- Viata Maicii Domnului, Editura Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane, Cluj-Napoca, 1986, 212 p.
- Apel la constiinta, Tiparul tipografiei eparhiale, Sibiu, 1990;
- Drepturile copilului, Baia Mare, 1994
- Harul si Adevarul, Editura Episcopiei Maramuresului si Satmarului, Baia Mare, 1996;
- Gand si suflet romanesc, Editura Episcopiei Maramuresului si Satmarului, Baia Mare, 1998;
- Viata Maicii Domnului, editia a treia, Editura Episcopiei Maramuresului si Satmarului, Baia Mare, 1999;
GALERIE FOTO
date preluate de la http://www.episcopiammsm.ro/