Fotografiile si hãrtile care apar pe acest site sunt protejate prin Legea dreptului de autor, orice reproducere (chiar si partialã) fãrã acordul autorilor fiind interzisã si pedepsitã prin lege.
Dreptul de autor este reglementat de:
LEGEA nr. 8/14 martie 1996 privind dreptul de autor ºi drepturile conexe
modificatã de
LEGEA 285/23 iunie 2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 8/1996
modificatã de
ORDONANTA DE URGENTÃ a Guvernului nr. 123/19 septembrie 2005 pentru modificarea ºi completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor ºi drepturile conexe
* Legea Dreptului de autor protejeazã forma si nu continutul; datele, cifrele, informatiile prezente în acest site pot fi folosite, dar nu în aceeasi formã sau structurã.
din LEGEA nr 8/1996 PRIVIND DREPTUL DE AUTOR SI DREPTURILE CONEXE:
Art. 1. - (1) Dreptul de autor asupra unei opere literare, artistice sau stiintifice, precum si asupra altor opere de creatie intelectualã este recunoscut si garantat în conditiile prezentei legi. Acest drept este legat de persoana autorului si comportã atribute de ordin moral si patrimonial.
(2) Opera de creatie intelectualã este recunoscutã si protejatã, independent de aducerea la cunostinta publicã, prin simplul fapt al realizãrii ei, chiar neterminatã .
Art. 2. - Recunoasterea drepturilor prevazute în prezenta lege nu prejudiciazã si nu exclude protectia acordatã prin alte dispozitii legale.
(...)
Art. 7. - Constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectualã în domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, cum sunt::
(...)
f) operele fotografice, precum si orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei;
(...)
i) lucrãrile plastice, hãrtile si desenele din domeniul topografiei, geografiei si stiintei în general.
(...)
Art. 9.- NU pot beneficia de protectia legalã a dreptului de autor urmãtoarele:
a) ideile, teoriile, conceptele, descoperirile si inventiile, continute într-o operã, oricare ar fi modul de preluare, de scriere, de explicare sau de exprimare;
(...)
e) stirile si informatiile de presã;
f) simplele fapte si date.
(...)
Art. 14. - Prin reproducere, în sensul prezentei legi, se întelege realizarea integralã sau partialã a uneia ori a mai multor copii ale unei opere, direct sau indirect, temporar ori permanent, prin orice mijloc si sub orice formã, inclusiv realizarea oricarei înregistrãri sonore sau audiovizuale a unei opere, precum si stocarea permanentã ori temporarã a acesteia cu mijloace electronice
(...)
Art. 151. - Litigiile privind dreptul de autor si drepturile conexe sunt de competenta organelor jurisdictionale, potrivit prezentei legi si dreptului comun.
Din LEGEA 285/23 iunie 2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 8/1996
Art. 122^2. - (1) Fabricantul unei baze de date are dreptul patrimonial exclusiv de a autoriza si de a interzice extragerea si/sau reutilizarea totalitãtii sau a unei pãrti substantiale din aceasta, evaluatã calitativ sau cantitativ.
Art. 122^3. - (1) Fabricantul unei baze de date care este pusã la dispozitia publicului în orice modalitate NU poate împiedica utilizarea legitimã a acesteia, prin extragerea sau reutilizarea de pãrti nesubstantiale din continutul sãu, oricare ar fi scopul utilizãrii.
copyright 2011-2023 vrajadesign baia mare
hosted by